Geldt een autoverzekering altijd en overal?

Heb jij een geschikte autoverzekering voor jouw auto gevonden? Of ben je op dit moment autoverzekering vergelijken? In beide gevallen is het onwijs belangrijk om goed naar de voorwaarden te (blijven) kijken. De ervaring leert namelijk dat de voorwaarden per verzekering behoorlijk kunnen verschillen.

In de voorwaarden vind je bijvoorbeeld meer informatie over de geldigheid van de autoverzekering. Er bestaan namelijk meerdere situaties waarin de autoverzekering níet meer geldt. Of beter gezegd; waarin de verzekeringsmaatschappij niet ‘verantwoordelijk’ gehouden kan worden voor de schade die je aanricht.

Roekeloos rijgedrag

Vertoon jij roekeloos rijgedrag? En kan middels een onderzoek bewezen worden dat dit rijgedrag de oorzaak van een (flinke) botsing is? Dan heb je een behoorlijk probleem. In dat geval is de verzekeringsmaatschappij namelijk niet verplicht om de schade te vergoeden. Waarom niet? Omdat aantoonbaar is dat de schade te verwijten is. Bij roekeloos rijgedrag kun je bijvoorbeeld denken aan 200 kilometer per uur over de A2 scheuren of met 120 kilometer per uur door de bebouwde kom.

Rijden onder invloed

Stap je met drugs of drank op achter het stuur? Ook dan geldt de autoverzekering niet meer. In de voorwaarden van alle autoverzekeringen is namelijk opgenomen dat je níet onder invloed mag rijden. Mocht je onder invloed rijden, zit een ongeluk in een bijzonder klein hoekje. Mocht je daadwerkelijk een ongeluk krijgen, dien je zelf voor de schade op te draaien. Bovendien is het voor een verzekeringsmaatschappij niet al te lastig om dit te bewijzen. Slechts één blaas- of bloedtest is hier voldoende voor.

In het buitenland

Ook moet je goed kijken naar de dekking in het buitenland. Over het algemeen geldt daarbij dat de autoverzekering in de meeste Europese landen geldt. De nadruk ligt hierbij op het woordje ‘meeste’. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben namelijk bepaald dat sommige landen buiten de dekking vallen. In die landen is jouw auto dan ook niet verzekerd.

Wil je weten hoe dit allemaal precies zit? Maak dan een vergelijking via Overstappen.nl en raadpleeg de voorwaarden goed. In de voorwaarden vind je alle informatie over onder meer de hierboven genoemde uitzonderingen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *