Je vakantiewoning verzekeren, hoe ga je te werk?

Is je vakantiewoning verzekeren een absolute must of niet? Het is een vraag die in de praktijk zeer veel mensen bezighoudt. Laat ons in eerste instantie beginnen door te stellen dat er hier geen wettelijke verplichting voor geldt. Dat hoeft echter uiteraard helemaal niets te zeggen over het belang van een dergelijke verzekering, integendeel. Het is namelijk in de praktijk wel degelijk zo dat elke vorm van vastgoed een bepaalde, niet onaanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Dat geldt zeker ook voor een woning waar je niet zelf in gaat wonen, maar welke je gaat verhuren. Zou jij graag meer te weten willen komen over de verzekering die je voor een vakantiewoning kan afsluiten? Dan is het zeker de moeite waard om even de informatie hieronder door te nemen.

Kan je, je vakantiewoning verzekeren?

Ontzettend veel mensen maken op een bepaald ogenblik tijdens hun leven de keuze om een vakantiewoning te kopen. Wanneer je dat doet spreekt het voor zich dat je daarvoor een meer dan behoorlijk budget moet voorzien. Niet zelden is het ook zo dat mensen de aankoop van een dergelijke woning niet zelf uit de hand betalen, maar ervoor kiezen om een financiering af te sluiten. In dat geval heb je uiteraard een reden temeer om ervoor te kiezen om een vakantiewoningverzekering af te sluiten. Je vakantiewoning verzekeren is mogelijk op verschillende manieren. We maken hierbij een onderscheid tussen de hieronder opgelijste dekkingen:

  • Een dekking voor de opstal van de vakantiewoning;
  • Een dekking voor de inboedel van het vakantiehuis;
  • De aansprakelijkheidsverzekering;

Van belang om rekening mee te houden is ook dat er bij een vakantiewoning verzekeren rekening dient te worden gehouden met het al dan niet verhuren van het vakantiehuis. Ben je van plan om jouw recreatiewoning te verhuren aan toeristen? Dan dien je dit wel op te laten nemen in je verzekering. Meer hierover verder op deze pagina.

Wat zijn de voordelen van een vakantiewoningverzekering?

Je vakantiewoning verzekeren is niet wettelijk verplicht. Dit gezegd hebbende is het wel zeker zo dat er een aantal interessante voordelen aan verbonden zijn. Het spreekt immers voor zich dat ook jouw vakantiewoning over een meer dan behoorlijke waarde beschikt. Het laatste wat je zal willen is dat je deze waarde plots in rook ziet opgaan wanneer er zich een (ernstig) schadegeval voordoet. Heb je er bovendien voor gekozen om een financiering af te sluiten voor het kopen van je vakantiehuis? Dan zal je tot de conclusie komen dat het vaak zelfs verplicht is om een passende verzekering ter bescherming van je vastgoed af te sluiten. Deze verplichting word je overigens niet wettelijk opgelegd, maar wel vanuit de kredietverstrekker in kwestie.

Kan je particuliere verhuur van je vakantiewoning verzekeren?

Je vakantiewoning verzekeren kan dus in de praktijk duidelijk op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor je vakantiewoning indien je er zelf in gaat wonen. Veel mensen gaan er zomaar vanuit dat dit in de praktijk een verschil maakt met wanneer het huis wordt verhuurd. Dat is echter niet helemaal juist, integendeel. Ben je van plan om je vakantiewoning te verhuren? In dat geval moet je er rekening mee houden dat dit een aangepaste polis vereist. Let wel goed op, alleen particuliere verhuur aan toeristen kan gedekt worden. Permanente verhuur aan één en dezelfde persoon is dus veelal niet zomaar in te dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *