Minibar – de ‘hotelkamer’-deur niet uit en toch een lekker drankje

Toegegeven, de simpele hotelkamer heeft ‘m niet maar elk zichzelf respecterend hotel met een paar sterren op de gevel biedt om zijn gasten graag aan: de minibar. Ofwel die kleine koelkast die strategisch op je gastenkamer staat opgesteld. Zodra je die opent, zie je een wel heel uitnodigende inhoud. Op sommige locaties is het aantal kleine drankflesjes indrukwekkend, op andere plekken zie je meer een assortiment alcoholvrije drankjes of hartige versnaperingen op de koelkastroostertjes staan. Zoals chocoladerepen, pindazakjes of minizakjes chips. Een enkel hotel heeft wel minibars klaargezet op de kamers maar die zijn dan leeg. En dus vrij te gebruiken door de gast.

Het dure supermarktje op je kamer

Meestal dienen minibars natuurlijk een verdienmodel. Je investeert als hotelier in de kleine koelkastjes omdat je er verkopen mee hoopt te halen die die investering overstijgen. Vanouds kruiste de gast op een lijstje aan wat hij uit de minibar had genomen zodat het kamermeisje de volgende dag het koelkastje weer kon aanvullen. Aan het eind van het verblijf werden je ‘kamerconsumpties’ dan afgerekend.

Populair in een minibar

Geregeld uit de kamerkoelkast eten en drinken, tikt wel behoorlijk aan op de eindafrekening. Een minikoelkastje kan dus heel winstgevend zijn voor de hotelier. Daar zijn interessante onderzoeken naar gedaan. Zo kwam daaruit voort dat mannen meer uit het barretje nemen dan vrouwen en dat van de versnaperingen de pinda’s populairder waren dan chocolade. Slechts een op de zeven gasten zou daadwerkelijk gebruik maken van het koelkastje en wat er dan het meest uit werd genuttigd, bleek mineraalwater te zijn. Maar gezien de vrij forse prijzen voor de kleine drankflesjes is zo nu en dan nuttigen al snel winstvoordeel voor de hotelier.

Stille werking van de minibar is nummer één

Eigenlijk is een minibar gewoon een deftig woord voor een mini koelkast. Behalve in hotelkamers vind je ze ook wel in vakantiehutten of in hutten op cruiseschepen. Ook op kantoor, in werkruimtes of in caravans of campers krijgen ze wel een plekje. Voor de horeca is het belangrijk dat de kwaliteit van minikoelkastjes top is. Kwaliteitsmerken zoals Polar en Barscher leveren die. Al voor minder dan 200 euro (excl. btw) koop je minibars. Twee zaken zijn belangrijk om op te letten als je minikoelkastjes gaat aanschaffen. Allereerst het geluid. Net als bij grote koelkasten ontkom je ook niet aan mechanische geluiden van zo’n apparaat. Omdat je gast bij het apparaat in de kamer slaapt, moet je eigenlijk wel minibars hebben die als stille systemen zijn aangemerkt. Zo kan de gast in volledige stilte gaan slapen. Een tweede punt is het stroomverbruik. Er zijn minikoelkastjes die behoorlijk stroom vreten. Heb je een twintigtal in je hotel staan, dan tikt de stroomrekening wel aan. Check minibars van je keuze dan ook vooral op een laag stroomverbruik.

Checklist

Een goede en goed werkende minibar tegen redelijke prijzen kun je checken aan de volgende punten:

• Energiezuinige LED-binnenverlichting

• Milieuvriendelijke koeling

• Mogelijkheid tot kwantumkorting

• Verwisselbare draai van koelkastdeur

• Absorptiekoeling

• Glazen deur voor aantrekkelijke productweergave

• Energiebesparend

• Stille werking