Safari reis Kenia – op vier wielen naar de wilde dieren

Kenia, hoofdstad Nairobi. Afrikaanse staat. Rond de 54 miljoen inwoners. Maar daar zul jij er weinig van zien, als je een safari reis Kenia gaat boeken. Want je komt dan terecht in lodges aan de rand van immense nationale natuurparken. Waar leeuwen en luipaarden zich ophouden; en alle prooien die ze voor hun diner zoeken: wildebeesten, gazelles, antilopen, zebra’s… Kenia excelleert met haar natuur. Hier staat de Mount Keyna, met 5199 m de op een na hoogste berg van heel Afrika. Hier leven nog de iconische Afrikaanse dieren zoals de zwarte en de witte neushoorn, de kafferbuffel en allerlei soorten giraffen. En qua vogels is dit het paradijs voor de vogelspotter, van vliegende flamingo’s tot rennende struisvogels.

Bovenstaande zou al reden genoeg moeten zijn om een safari reis Kenia in te plannen. Je zou ook naar Zimbabwe kunnen of Zuid-Afrika. Maar Kenia is toch wel dé topbestemming voor gevarieerde safari’s. Met als highlight natuurlijk een aantal ‘game drives’ tijdens een safari. In dit artikel komen een viertal redenen aan bod om toch vooral Kenia op je bucketlist te zetten. Hier gaan we:

1 De Big Five tijdens je safari reis Kenia

Nergens anders dan in Kenia is de kans zo groot dat je vanuit een jeep tijdens één safari reis alle vijf grote dieren tegenkomt. Big Five verwijst naar de jagerstraditie van weleer. De jagers vonden namelijk vijf grote dieren heel moeilijk te doden: de buffel, de neushoorn, de olifant, de leeuw en het luipaard. Nu is het een sensatie als je ze tijdens je vakantie allemaal in het wild kunt zien; en vast kunt leggen met je camera, natuurlijk.

2 De dierenweelde

Niet alleen staat Kenia vooraan als het om soorten grote wilde dieren gaat. Ook de vogelwereld is er heel divers. Sommige natuurreservaten hebben zelfs hun eigen Big Five gereed staan. Zoals in het Samburu reservaat waar je op zoek kunt naar de Somalische giraf, de Somalische struisvogel, de grévyzebra, de beisa oryx en de gerenoek. Heb jij thuis daarna met je foto’s heel wat uit te leggen aan de thuisblijvers.

3 De grote trek combineren met je safari reis Kenia

Je moet dan wel een safari boeken tussen juli en oktober. Dan kun je een magistraal natuurspektakel meemaken in de Masai Mara. Deze wordt de grote trek genoemd. Dan migreren honderdduizenden wildebeesten en zebra’s van de Serengeti naar de Masai Mara. Vooral de oversteek van de Mara-rivier is indrukwekkend en dramatisch want de dieren gaan hier met groot gevaar voor eigen leven doorheen.

4 Het assortiment aan reservaten

Kenia heeft zoveel reservaten dat je almaar door kunt gaan met je safari reis Kenia. Bijvoorbeeld het Lumo Conservancy waar je nachtsafari’s kunt doen. Of het Solio Game Reserve, een gebied waar behoorlijk veel neushoorns rondlopen. Elk reservaat toont weer een heel ander en altijd bijzonder landschap: van savannes tot dichte jungles. Het mag duidelijk zijn dat een savanne safari meer dieren oplevert dan een jungle tocht. In het dichte geboomte is verstoppen namelijk veel gemakkelijker.