Duurzaam op vakantie, hoe doe je dat?

In samenwerking met MVO Nederland en de *ANVR willen verschillende reisorganisaties het gebruik van single-use plastic tijdens vakanties bestrijden. Als je om je heen kijkt, kom je plastic overal tegen.
Kijk alleen al naar afgelopen zomer. Je ligt lekker te zonnen op Scheveningen strand en je ziet overal om je heen plastic zakjes, flesjes en sigaretten liggen. Dit maakt het zonnen op het strand toch minder fijn dan je eigenlijk zou willen.

Toch, zonder dat je het door hebt, draag je zelf ook bij aan het probleem. Saskia Pepping, MVO Nederland: “In landen waar geen drinkwater uit de kraan komt, kopen veel vakantiegangers elke dag flessen water. Als je uitgaat van twee liter per dag kom je in twee weken op 28 flessen per persoon”.  “In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en eindigt het in de natuur”, vult Gerben Hardeman van ANVR aan. “De oceaan rondom Bali bijvoorbeeld ligt er vol mee. En dat zie je terug op de stranden. Zonde natuurlijk.”

Indonesië
Veel Nederlanders boeken een  vakantie Indonesië naar bijvoorbeeld Bali. Hier wordt zelfs gesproken van een plastic seizoen. Dit seizoen begint wanneer het regenseizoen start en de regen al het afval dat op de grond ligt de rivier en zee in laat stromen. Wanneer je dan de zee in stapt sta je tot aan je enkels middenin het plastic. Dit geldt niet alleen voor Bali. Op Bali ligt slechts een deel van al het plasticafval van Indonesië. Het gehele land produceert 1,3 miljard kilo aan plastic afval per jaar. Daarmee is het na China de grootste vervuiler van de wereld op het gebied van plastic volgens de NOS.
5 Tips:

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het behoud van de natuur en het minimaliseren van het gebruik van plastic. Om onze vakantiebestemmingen mooi te houden geeft Footprint Travel bij elke boeking 5 tips mee voor een plasticvrije vakantie. Dus ga jij binnenkort op rondreis Indonesië? Let dan op de volgende punten:

  1. Check of je in jouw vakantieland uit de kraan kunt drinken. Dit kun je doen op waterinhetbuitenland.nl.

– Drinkwater uit kraan? Neem dan een fles mee die je elke keer opnieuw kan vullen, zoals bijvoorbeeld een Dopper.

– Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van je verblijf een grote verpakking water aan en vul je flesje.

  1. Probeer het gebruik van plastic rietjes te vermijden.
  2. Neem altijd zelf een (boodschappen)tas mee.
  3. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
  4. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale beach clean-ups.

 

Aan de hand van deze tips zal natuurlijk niet het gehele plastic probleem meteen verholpen worden, maar alle kleine beetjes helpen.  Door deze tips te volgen is jouw eerste stap naar schonere wittere stranden in ieder geval gezet!

 

*De ANVR is een brancheorganisatie voor reisondernemingen en werkt samen met aangesloten reisorganisaties aan de toekomstbestendigheid van de sector, MVO Nederland is een netwerkorganisatie en werkt samen met bedrijven aan duurzame innovaties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *