Reisfotografie

Fotografie tijdens het reizen: waar kies jij voor?

Of je nou alleen reist of met een vriend/vriendin, partner of familielid: de kans is groot dat er onderweg foto’s gemaakt zullen worden. Vrijwel elke reiziger heeft wel een smartphone bij zich om af en toe een plaatje mee te kunnen schieten, en de reizigers die zich wat serieuzer met fotografie bezig houden dragen standaard een camera bij zich. Zo is tegenwoordig iedereen een zijn eigen reisfotograaf.  Toch denken de meeste reizigers niet altijd even goed na over waarom ze nou precies die camera meenemen. Probeer daarom eens de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden voordat je weer op pad gaat.

Waarom maak je eigenlijk foto’s?

Het is de meest voor de hand liggende vraag, maar ook de vraag die het vaakste wordt over geslagen. Want waarom neem jij eigenlijk je camera mee? Enkele decennia geleden nam slechts een handjevol toeristen een camera mee, en in de duizenden jaren daarvoor hebben mensen het reizen altijd met veel plezier zonder camera weten te reizen. Je camera zal je dan ook zeker niet gaan helpen om meer “in the moment” te zijn. Dus waarom neem jij je camera mee? Wil je je herinneringen vastleggen voor later, of een plakboek maken? Je ervaringen delen en mensen online inspireren via social media? Of wil je met reisfotografie je geld gaan verdienen?

Wat is je stijl?

Over het algemeen hebben de meeste toeristen niet veel meer ambitie met hun foto’s dan de typische Japanse flitstoeristen. Point-and-click-fotografie is er met name op gerichte datgene wat jij gezien hebt vast te leggen om er later nog eens naar te kunnen kijken. Voor sommige reizigers is dat al meer dan voldoende. Toch hoef je hier geen genoegen mee te nemen. Fotografie is een zeer creatief medium, en als je je er echt voor inzet is uiteindelijk alles mogelijk: denk aan het gebruik van bijzondere perspectieven, close-ups, het hanteren van specifieke kleurplaten of composities, en nog veel meer. Een mooi voorbeeld vaneen fotograaf die een geheel eigen stijl heeft ontwikkelt is Murad Osmann, wiens foto’s binnen zijn #followmeto-project direct herkenbaar zijn door hun compositie.

Wie of wat zet je op de foto?

Worden het met name gezellige selfies van jezelf in je nieuwe omgeving, of wil je juist de focus leggen op de culturen waarmee je in aanraking komt? En zet je de grootste bezienswaardigheden op de foto, of richt jij je camera op het bloemenverkoopstertje op de hoek van dat drukke kruispunt? Het zijn allemaal vragen die bepalen wat jij precies op de foto gaat zetten. Het koppel achter ‘The Bite-Sized Backpacker’, koos er bijvoorbeeld voor een charismatische luipaardknuffel genaamd Fluffy voor de camera te zetten, en zichzelf op de achtergrond te houden. De reizende knuffel vervuld voor hen zowel de rol van reiziger als reisleider, en toont de culturen waarmee hij in aanraking komt vanuit zijn eigen, unieke perspectief.

De grootste fout die reizigers vaak maken wanneer zij een camera meenemen is dat zij niet goed nadenken over deze drie simpele vragen. Dit leidt bij thuiskomst vaak tot veel gemiste kansen, en teleurstellende foto’s. Als jij je camera echt goed wil benutten deze vakantie, dan adviseren we je daarom eens goed na te denken over de bovenstaande vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *