Koffer meenemen soms duurder dan vliegticket zelf 

Grote verschillen in kosten ruimbagage vliegtuig

BREDA, 20160810 — De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen tegenwoordig extra kosten voor het vervoeren van ruimbagage. De tarieven hiervan lopen echter sterk uiteen, vooral op Europese vluchten. De verschillen kunnen oplopen tot 51 euro per koffer. Dit blijkt uit onderzoek van vliegticketwebsite Tix.nl. Omdat deze bijkomende kosten in sommige gevallen variabel zijn, worden de vliegtickettarieven bovendien een stuk ondoorzichtiger. 

Dure koffers bij prijsvechters
Airberlin en Lufthansa zijn de enige airlines waarbij je – in de klasse Economy Classic – gratis een koffer mee mag nemen. Ook TUIfly is goedkoop, met een tarief van €15 voor een koffer van 22 kilo. Bij lowcostairline Easyjet kan het meenemen van eenzelfde koffer €51 kosten, al is dit bedrag afhankelijk van de route. Ook bij prijsvechters Wizzair en Ryanair is ruimbagage relatief duur, met tarieven die kunnen oplopen tot respectievelijk €48 en €50. Daarmee kan het inchecken van een koffer duurder uitvallen dan de vliegticket zelf.

klm_vliegtuig_6EE9CA9FE99ED6E8C1257C3500324FCD_7Variabele kosten
Vijf van de twaalf onderzochte airlines rekenen een variabel tarief voor een koffer, wat vergelijken aanzienlijk bemoeilijkt. Bij Ryanair is dit nog relatief duidelijk; zij hanteren verschillende tarieven voor vluchten die korter, en langer duren dan drie uur.

Bij Easyjet, Transavia en Vueling is dit minder eenvoudig te vergelijken, en worden de extra kosten pas tijdens het boeken duidelijk. De grootste verschillen zijn er echter bij Wizzair, waar het seizoen en de route bepalen of het vervoeren van een koffer 15 euro of 48 euro kost, of ergens daar tussenin.

Koffer te zwaar? Bijbetalen!
Als een koffer bij het inchecken zwaarder blijkt dan het gereserveerde gewicht, dan moet je bij alle airlines bijbetalen. Bij de helft van de onderzochte airlines is dit een vast bedrag, variërend van €20 (Wizzair) tot €55 bij KLM.

Sommige airlines hanteren echter een variabel tarief. TUIfly is hierbij het meest schappelijk, met een tarief van €5,- per 5 kilo en een vast bedrag van 10 euro. Bij Easyjet ben je aanzienlijk duurder uit. Daar betaal je €14 per kilo overgewicht, maar dit is enkel per 3 kilo af te nemen. Voor vier kilo overgewicht rekent TUIfly dus 15 euro, maar bij Easyjet kost dit €84. Het bijboeken van een extra koffer is dan goedkoper.

Een overzicht met de regels en kosten van twaalf van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen binnen Europa is te vinden op http://blog.tix.nl/onderzoeken/koffers-ruimbagage/

BronTix.nl

 

 Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.