Speedboot huren? Hier moet je rekening mee houden!


Iedereen heeft op vakantie zijn favoriete bezigheden. De één gaat enkel op vakantie om bij te komen en te zonnen, zwemmen en lekker te eten, de ander trekt er juist graag op uit. De omgeving ontdekken, hiken en sporten. Maar welk type vakantieganger jij ook bent: wat is er lekkerder dan met warm weer de dag door te brengen op een speedboot? Daarom vertellen wij je vandaag waar je rekening mee moet houden bij het huren van een speedboot.

1. Vaarbewijs
Voor speedboten die harder kunnen dan 20 kilometer per uur moet je over het algemeen beschikken over een vaarbewijs. De minimumleeftijd voor het behalen van een vaarbewijs in Nederland is 18 jaar. Het is het handigst om zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2 te halen; op deze manier weet je zeker dat je overal mag varen, tenzij je boot langer is dan 25 meter. De regels zijn duidelijk in Nederland. Maar wanneer je in het buitenland het water op wilt, kunnen de regels behoorlijk verschillen. Ga vooraf altijd goed na welke regels er gelden met betrekking tot het besturen van een boot. Dit kan je onder andere vinden op verschillende websites zoals een reisblog of een website over het betreffende land. De boetes kunnen namelijk behoorlijk hoog oplopen, en dit is het laatste waar je op zit te wachten tijdens je vakantie!

2. Vaarregels
Niet iedereen die beschikt over een vaarbewijs is ook op de hoogte van de vaarregels. Want net als op de weg, gelden er natuurlijk ook bepaalde regels op het water. Zo hebben zeiljachten die varen onder zeil over het algemeen voorrang en moet je op sommige wateren rekening houden met beroepsvaart. Maar ook hiervoor geldt dat de regels kunnen verschillen per land of per gebied. Ons advies is om je altijd goed in te lezen over de vaarregels die gelden in het gebied waar je het water op gaat. Zo ben je altijd en overal goed op de hoogte.

3. Inventarisatie
Een tripje op een speedboot is vooral hartstikke leuk en ontspannend. Maar een goedgevulde picknickmand is niet het enige dat je dient mee te nemen aan boord. Zo zijn voldoende reddingsvesten, een dieptemeter, een kompas en een EHBO-kit altijd slim om mee te nemen. In sommige landen geldt zelfs een verplichte basisuitrusting met items die je aan boord dient te hebben. Wederom geldt dus: lees je goed in om eventuele boetes te voorkomen.

Ben jij voldoende voorbereid op jouw tripje met de speedboot? Dan wensen wij je veel vaarplezier!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *