Killa Nicopods in Frankrijk

Een korte geschiedenis van roken in Frankrijk

Hoewel het beeld van de Franse roker de laatste jaren een beetje een stereotype is geworden, neemt het roken in Frankrijk juist af. In 2010 rookte 29% van de volwassenen in Frankrijk sigaretten; in 2018 was dat aantal gedaald tot 24%. Toch is roken in Frankrijk nog steeds vrij gewoon, vooral onder jongvolwassenen. Laten we eens kijken naar de geschiedenis van het roken in Frankrijk en hoe het land het probleem de afgelopen jaren heeft aangepakt.

Geschiedenis

Roken is in Frankrijk gebruikelijk sinds het begin van de jaren 1600, toen tabak voor het eerst aan het Europese publiek werd geïntroduceerd door de Franse ontdekkingsreiziger Jean Nicot. In de jaren 1700 en 1800 nam het sigarettengebruik gestaag toe; rond 1900 rookte naar schatting 4% van de Franse volwassenen regelmatig.

Tabaksfabrikanten begonnen in de jaren twintig zwaar te adverteren in Frankrijk en het aantal rokers steeg navenant. In 1960 rookte naar schatting een derde van de Franse volwassenen regelmatig. De gevolgen van roken voor de gezondheid werden echter snel duidelijk, en het verzet tegen grote tabaksfabrikanten begon toe te nemen. In 1976 werd Frankrijk het eerste land in Europa dat tabaksreclame verbood

Rookverbod

In 2002 stelde Frankrijk een landelijk rookverbod in voor alle openbare ruimtes. De wet stuitte op verzet – vooral van bars en clubs die vreesden zaken te verliezen – maar bleek uiteindelijk succesvol in het terugdringen van het aantal rokers. In 2008 bleek uit een rapport dat slechts 25% van de Franse volwassenen rookte, tegen 33% zes jaar eerder.

Het roken in Frankrijk nu

De afgelopen jaren heeft de Franse regering verdere stappen ondernomen om het aantal rokers onder jongeren terug te dringen. In 2015 werd de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten verhoogd van 16 naar 18 jaar. Ook werden sigarettenfabrikanten verplicht om ten minste 65% van hun verpakkingen te bedekken met gezondheidswaarschuwingen over de gevaren van roken. En eerder dit jaar stemden Franse wetgevers voor een volledig verbod op mentholsigaretten tegen 2020. Echter zien we wel een nieuwe trend optreden, de zogenaamde Killa Nicopods. Dit zijn nicotinezakjes waar men op kan kauwen. In Nederland zijn ze verboden, maar in Frankrijk nog niet. Een andere variant van de Killa Nicopods zijn de Pablo Nicopods.

Conclusie

Hoewel roken in Frankrijk nog vrij gewoon is, is het duidelijk dat de houding tegenover tabak aan het veranderen is. Het land heeft de afgelopen decennia grote stappen gezet om het aantal rokers terug te dringen, en die inspanningen lijken vruchten af te werpen. Met een beetje geluk zal het aantal rokers in Frankrijk de komende jaren blijven dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *