Griekenland en Turkije ondanks onrust populair bij vakantieganger

Waar reizigers bepaalde Griekse eilanden begin dit jaar nog vermeden in verband met de vluchtelingencrisis, ontstond in de zomer toch nog een last minute run op deze bestemmingen. Ook Turkije, nummer 3 op de lijst van populaire zonbestemmingen, blijft ondanks de onrust en diverse aanslagen in trek. Dat en meer blijkt uit een analyse van interesse in vakantiebestemmingen door de website Vakantiedealz.nl

Veel last minute boekingen Griekse ‘vluchtelingen’ eilanden

griekenland-eilandhoppenIn het eerste kwartaal van 2016 liep het aantal reisboekingen naar Griekse eilanden sterk terug. Het ging dan vooral om eilanden in de buurt van Turkije (zoals Kos en Lesbos) die afgelopen jaar te maken hadden met vluchtelingenstromen. Alhoewel de boekingen zich niet overal volledig herstelden, was er toch sprake van een grote last minute piek in interesse voor deze bestemmingen gedurende de zomermaanden.

Dat vakantiegangers uiteindelijk toch voor deze eilanden kozen, kwam door een combinatie van factoren: de periode in de aanloop naar de zomervakantie was een van de natste periodes ooit (alleen in 1998 was het natter), waardoor veel mensen toch nog last minute naar een zonbestemming wilden. Turkije had zijn eigen problemen en was daardoor minder populair dan normaal. Spanje was juist erg populair en daarom grotendeels volgeboekt of in elk geval niet in de aanbieding. Uiteindelijk bleven dan juist de betaalbare Griekse bestemmingen over die in het begin van het seizoen vermeden waren. Tegelijkertijd bleek de vluchtelingenstroom inmiddels beter onder controle.

TUI Nederland bevestigt aan Vakantiedealz.nl dat boekingen naar deze eilanden ook toegenomen zijn: “In de loop van het seizoen werd steeds beter bekend bij toeristen dat de problematiek nu beter onder controle was en dat vluchtelingen- en toeristenstromen elkaar niet meer kruisten. De beschikbaarheid èn een grote last minute vraag vanwege het slechte weer zijn de redenen geweest voor een mooi herstel van de boekingen naar de Griekse eilanden” (woordvoerder Petra Kok)

Ook Yuri Deutekom, van reisorganisatie Eliza was here, bevestigt een duidelijk herstel in de periode net voor het hoogseizoen: “Griekenland laat in 2016 zelfs een kleine plus zien ten opzichte van 2015”

De Griekse eilanden die geen vluchtelingenproblematiek kenden, zoals Kreta en Corfu, waren heel 2016 populair als “veilig alternatief”. Ook Zakynthos liet in de zomer van 2016 een behoorlijke groei in interesse zien.

Turkije: daling interesse, maar nog altijd de derde zonvakantie bestemming

Zonvakantie bestemming Turkije was in 2016 minder populair dan in voorgaande jaren door diverse aanslagen in Istanbul en Ankara, maar uiteraard ook door de mislukte staatsgreep. Vooral Istanbul moest het ontgelden als stedentrip bestemming. De vraag hiernaar is vrijwel volledig opgedroogd.

Zonvakanties naar Turkse badplaatsen bleven desondanks echter populair. Zelfs kort na de aanslag op de luchthaven van Istanbul (28 juni 2016) was er nog een flinke piek te zien in de interesse voor (zon)vakanties naar Turkije. De mislukte staatsgreep op 15 juli en bijbehorende onduidelijkheid over de veiligheid van het land zorgden wel voor een scherpe daling in de interesse gedurende de zomervakantie maanden, zo blijkt uit de analyse door Vakantie Dealz. Ondanks dit alles blijft Turkije volgens TUI Nederland ook in 2016 nog steeds de derde zonvakantie bestemming na Spanje en Griekenland.

Spanje profiteert van verschuivende vraag

Het is duidelijk dat Spanje het meeste profijt heeft gehad van de lagere initiële vraag richting Griekenland en Turkije. Van oudsher populaire bestemmingen, zoals de Canarische eilanden en Mallorca, lieten al vroeg in het jaar een flink grotere vraag zien (tot wel 50% hoger dan in 2015). Qua last minutes was het animo echter vergelijkbaar met 2015 of zelfs lager, hetgeen te verklaren valt door de eerder genoemde boekingsgraad en het uitblijven van afgeprijsde last minute vakanties.

Opkomst ‘nieuwe’ zonvakantie bestemmingen

Buiten Spanje liet vooral Curaçao dit jaar groei zien in interesse en boekingen. Waar de interesse in januari nog vergelijkbaar was met 2015, was deze van eind februari tot en met april behoorlijk hoger. Daarnaast kwamen ook relatief onbekende zonvakantie bestemmingen op. De Dominicaanse Republiek was vooral in januari in trek, maar dat kan mogelijk toegeschreven worden aan ‘Wie is de Mol?’ dat zich daar begin 2016 afspeelde. Een van de grootste stijgers onder de ‘nieuwe’ zonvakantie bestemmingen was Kaapverdië. De Kaapverdische Eilanden groeien al een tijd in populariteit, maar ze lieten in de zomervakantie maanden van 2016 een behoorlijke piek in interesse zien.

BewarenBewarenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *