Namencomité IJsland neemt ‘Angelina’ op in lijst toegestane babynamen

 

In Nederland mogen we in principe ons kind elke naam geven die we wensen, mits deze niet te hinderlijk is voor het kind zelf. In IJsland ligt dat net even iets anders. Wanneer toeristen reizen naar IJsland, komen zij alleen IJslandse namen tegen. Dat komt doordat het namen comité van IJsland alleen namen toestaat die passen binnen de traditie en taal van IJsland. Tot voor kort waren namen als Angelina dus niet toegestaan, maar daar is verandering in gekomen.

Buitenlandse namen met mondjesmaat toegestaan

Met de huidige globalisering willen steeds meer kersverse ouders hun kroost buitenlandse namen geven. Het landelijk namencomité staat dit echter niet toe, omdat het de taalkundige cohesie van IJsland zou aantasten. Sinds kort zijn enkele buitenlandse namen toch toegevoegd aan de lijst met toegestane namen, mits het accent in overeenstemming is met de IJslandse grammatica (Angelina met een accent op de ‘i’). Er zijn ook enkele namen toegevoegd die afgeleid zijn van IJslandse woorden zoals Eilif en Eyjar, wat respectievelijk ‘eeuwig’ en ‘eilanden’ betekent.

Migranten

Iets waar het namencomité steeds meer mee worstelt, is de komst van de vele migranten in IJsland. Je kunt deze mensen hun baby’s moeilijk namen opleggen die ze zelf amper uit kunnen spreken. Gelukkig voor de migranten is de namenlijst nooit definitief en worden steeds veranderingen aangebracht. Dat komt ook doordat jongeren de lijst ouderwets vinden. Er bestaat zelfs een kans dat de lijst compleet zal verdwijnen, aangezien de regering in juni een wetsvoorstel indiende die het namencomité overbodig zal maken. In oktober wordt over dit wetsvoorstel gestemd.

Achternamen van IJslanders

Niet alleen de voornamen van de IJslanders berustten op traditie. Ook de achternamen zijn beperkt, aangezien het kind altijd de voornaam van de vader als achternaam draagt. Voor jongens komt er ‘son’ achter de voornaam (zoon van) en voor meisjes ‘dottir’ (dochter van). Het is niet bekend of dat in de nabije toekomst ook zal veranderen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *