Hitteberoerte: veel voorkomende symptomen, behandeling en preventie

Een hitteberoerte, ook bekend als een zonnesteek, is een gevaarlijke ziekte die optreedt wanneer je interne lichaamstemperatuur boven de 40 graden Celsius stijgt. Het wordt veroorzaakt door hoge temperaturen. Indien het onbehandeld wordt, kan dit leiden tot schade aan veel van je interne organen, waaronder de hersenen. Dit vermijden, vooral in de hete zomermaanden, is erg belangrijk. De eenvoudigste manier om gezond te blijven en een hitteberoerte te vermijden, is door veel water te drinken. Als je moeilijk water drinkt, kan je er smaken aan toevoegen, of kan je jezelf motiveren met een beloning bij het drinken van meer dan 8 glazen water per dag.

Hitteberoerte symptomen

Symptomen bij een hitteberoerte zijn de volgende:
• Braken
• Hoofdpijn
• Verwarring of agitatie
• Spierzwakte
• Niet zweten in de hitte
• Epileptische aanvallen
• Misselijkheid
• Snelle pols of snelle ademhaling
• Flauwte
• Verlies van eetlust

Hitteberoerte Preventie

Een hitteberoerte kan je voorkomen. Er bestaan verschillende oplossingen en behandelingen voor. Wij sommen er enkele voor je op.

Gehydrateerd blijven

Blijf gehydrateerd, dit is ontzettend belangrijk! Gehydrateerd blijven voorkomt dat je te veel vloeistof in je lichaam verliest door te zweten.

Draag losse kleding

Het dragen van losse, golvende kleding is een uitstekende keuze om je koel te houden. Dit komt doordat deze kleding zo weinig mogelijk je lichaam raakt, terwijl het je ook beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon.

Zonnebrandcrème

Dit moet vanzelfsprekend zijn, maar zonnebrandcrème moet ook regelmatig worden aangebracht gedurende de dag. Ook moet het een hoge factor hebben, bijvoorbeeld factor 30 of zelfs factor 50.

Binnen blijven of in de schaduw zijn

Probeer zo weinig mogelijk buiten te zijn, ofwel in de schaduw. Minder blootstelling aan de zon betekent ook minder risico.

Alcohol en koffie vermijden

Probeer niet te veel alcohol of koffie te drinken. Beide dranken werken uitdrogend, terwijl gehydrateerd zijn een van je belangrijkste afweermiddelen is tegen een zonnesteek.

Vermijd zware inspanning

Zware inspanningen moeten vermeden worden als het heel warm is. Ga bijvoorbeeld sporten vroeg in de ochtend of ’s avonds, als het wat koeler is geworden.

Investeer in een ventilator

Als het heel warm is, kan een ventilator in huis van pas komen. Er bestaan veel verschillende soorten ventilatoren en airconditionings.

Voeding met een hoog watergehalte

Het eten van voedsel met zware waterconcentraties, zoals watermeloen, komkommers en selderij is een goed idee.

Hitteberoerte EHBO

Bel onmiddellijk naar een arts of het ziekenhuis als je vermoedt dat iemand een hitteberoerte heeft. Hoe langer je wacht op medische behandeling, hoe slechter de gevolgen ervan kunnen zijn. Vervolgens moet je de persoon zo koel mogelijk houden. Verplaats ze naar een gebied met airconditioning als je kan, of leg ze op zijn minst zo ver mogelijk uit het directe zonlicht.
Als het heel erg is gesteld met de persoon, kan je ze in koud water leggen, via een koude douche of een koud bad. Let wel op dat je ze niet in een ijsbad zet. Dit is namelijk gevaarlijk voor kinderen of senioren. Natuurlijke waterbronnen werken ook, zolang ze koud zijn en de patiënt geen risico loopt om te verdrinken. Een andere mogelijkheid is om ze met een waaier af te koelen. Als je geen waaier vindt, kan je er gemakkelijk een maken met bijvoorbeeld krantenpapier of gewoon bladeren uit het bos. Een fles waarmee je water kan spuiten is ook een oplossing.
Het gebruik van ijspakketten of icepacks is ook een oplossing. Leg deze ijspakketten op gevoelige plaatsen dicht bij de bloedvaten. Ice packs kunnen het beste geplaatst worden rond de nek, aan de oksels, de lies, de rug en de binnenste knieën. Je kan ook wegwerp-ijspakketten kopen en ze in je EHBO-doos bewaren in geval van nood.
Vervolgens kunnen onderstaande oplossingen ook toegepast worden:
• Laat ze veel water drinken
• Controleer regelmatig hun lichaamstemperatuur
• Zorg ervoor dat ze liggen, met hun voeten licht gestut

Welke mensen hebben een hoger risico op een zonnesteek?

Volgende mensen hebben een hoger risico voor een zonnesteek, mensen met:
• Suikerziekte
• Alcoholverslaving
• Hoge bloeddruk
• Fysiek uitputtende banen, zoals tuinieren
• Drugsgebruik
• Mentale ziekte
• Mensen die bepaalde geneesmiddelen nemen, waaronder antihistaminica, diuretica, SSRI’s of antidepressiva, antipsychotica en hartgeneesmiddelen.

Laat niemand achter in een warme auto

Laat kinderen of huisdieren nooit op een warme dag in de auto. In de afgelopen 20 jaar zijn al meer dan 500 kinderen gestorven doordat ze in de auto waren achtergelaten tijdens een warme dag. Huisdieren, vooral honden, zijn nog gevoeliger voor hitte. De binnenkant van een geparkeerde auto kan snel zeer hoge temperaturen bereiken. Een raam op een kier achterlaten doet niet veel. Het is aan te bevelen om je huisdier mee te nemen waar je naartoe gaat, thuis te laten, of om je dier indien mogelijk in de schaduw te laten staan met een kom met water bij. Kinderen worden af en toe vergeten op de achterbank van auto’s. Er bestaan veel manieren om dit te voorkomen, zoals je portemonnee op de achterbank naast je kind achterlaten.

Andere oplossingen om koel te blijven

Zwemmen in de buitenlucht kan een goede manier zijn om koel te blijven, maar vergeet niet om voldoende water te drinken en zonnebrandcrème aan te brengen. Een andere manier om koel te blijven en plezier te hebben in de zon, is om wat leuks te verkennen. Musea en bibliotheken hebben meestal airconditioning, samen met enkele interessante dingen die je misschien nog niet eerder hebt gezien. Uitputting door de hitte is vaak een voorloper van een hitteberoerte, dus als je moe bent na wat tijd in de zon te hebben doorgebracht, ga dan zo snel mogelijk naar een koele plaats en begin met rehydrateren.Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.