Uw boot goed de winter door!

U heeft heel het seizoen veel gevaren met uw boot en wilt graag dat deze boot goed de winter doorkomt. Wat zijn de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden? Wat zijn de beste mogelijkheden voor eventueel uw boot stallen? Als u zelf uw boot winterklaar wilt maken let dan wel even op dat sommige verzekeringsmaatschappijen uw boot alleen verzekeren als deze door een erkend bedrijf winterklaar wordt gemaakt.

Hoe kunt u zelf de romp en het dek voorbereiden op de winter?
U kunt zelf al een aantal stappen doorlopen om de kosten voor een winterstalling te verminderen. Door de boot goed te onderhouden bent u al aardig op weg. Controleer de boot nadat u hem uit het water hebt gehaald op de volgende punten. Controleer het dek en de romp op beschadigingen. Mocht de lak zijn aangetast dan is het verstandig dit bij te werken. Maak ook het dek en de romp goed schoon. Spuit de boot goed schoon en gebruik een zachte borstel met groene zeep voor het oppervlakkige vuil. Verwijder ook bruin / gele vaaraanslag van de romp van uw boot wat veroorzaakt wordt door kalk in het oppervlakte water. Hiervoor heeft u een chemische oplossing nodig. Vervolgens zet u uw romp in de was. Reinig ook het houtwerk grondig. Denk hierbij ook aan de luiken en de ankerbak.

Alle lijnen van uw boot kunt u ook direct meenemen. Dit zijn de touwen waarmee u uw boot bevestigd mocht u aan land gaan. Leg deze lijnen in een bak met soda of stop deze lijnen in uw wasmachine. Dit is erg belangrijk als u lang met uw lijnen wilt doen. Want door uitdroging of beschadiging gaan de lijnen minder lang mee. 
  
De watertanks, brandstof, boiler en leidingen zelf winterklaar maken.

De watertank is niet bestemd om er water in te laten staan. Zeker als het gaat vriezen kun u hiermee de watertank beschadigen. Zorg ervoor dat deze tank wordt leeggepompt. Het overige water wat u er niet krijgt uitgepompt kunt u het beste met een spons eruit halen. Gebruik vervolgens tankreinigingsmiddel en water om de complete watertank te reinigen. Draai ook de leidingen open zodat deze mee gereinigd worden. Nadat u de watertank gereinigd heeft laat u de tank 24 uur met rust. Het is wel belangrijk dat je daarna weer de tank helemaal leegpompt. De kranen zou u het beste open kunnen laten staan tijdens de winterslaap. Koppel de leidingen los of pomp deze ook goed leeg. Ook de boiler dient helemaal leeg worden gepompt. Zet deze tijdens de winterperiode uit. In het voorjaar is het wel van belang dat u deze als eerst vult om doorbranding te voorkomen.

Als laatste heb je nog de brandstoftank waar u rekening mee moet houden. Het is juist belangrijk bij de brandstoftank om deze vol te tanken. Als deze halfvol is kan er condens ontstaan. Dit is voor uw brandstoftank erg schadelijk. Voorkomen is dan ook erg belangrijk. Door biocide toe te voegen zorgt u ervoor dat er in de diesel minder bacteriën ontstaan.

Dit zijn een aantal tips waar u rekening mee kunt houden wilt u uw boot winter klaar willen maken. Mocht u meer informatie willen hierover kunt u altijd nog contact opnemen met een erkend bedrijf in de watersport.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.